Asociatia Romana de Mediu
member of


Catalog electronic al expertilor si companiilor de mediu

Romania - 10 ani in mediul european


25 de ani de mediu in Romania 1990-2015

Despre | Agenda evenimentului | Lista participantilor | Prezentari | Galerie foto

Cea mai mare problema de mediu nu este una de mediu. Problema mediului este un efect. Problema concreta este una sociala, economica si culturala. Exploatam tot: paduri, ape, resurse naturale si pretuim natura pentru ce beneficii materiale ne-ar putea aduce, nu pentru ceea ce este. Daca vom continua sa utilizam resursele in ritmul actual, pana in 2050 vom avea nevoie de doua planete pentru satisfacerea nevoilor.

Anul acesta se implinesc 25 de ani de cand Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a luat fiinta. De atunci, a jucat rolul important al deschizatorului de drumuri pentru gasirea de solutii eficiente si economic eficiente la provocarile legate de mediu, poluare, gestionare a deseurilor, managementul apelor si padurilor, dar si pierderea biodiversitatii si schimbarile climatice.

Cu aceasta ocazie, dorim sa aruncam o privire retrospectiva asupra celor care, de-a lungul timpului, au coordonat activitatea de protectie a mediului in Romania, si anume: reprezentantii structurilor aflate in subordinea si coordonarea ministerului, specialistii care timp de 25 de ani au activat in institutiile de mediu, cat si reprezentanti ai Comisiei Europene si ai mediului academic, dar si economic.

Astfel, dorim ca aceasta calatorie in trecut sa fie mai mult decat o relatare cronologica a faptelor, deoarece credem ca este important sa revedem istoria de 25 de ani si evolutia protectiei mediului in Romania, sa recunoastem eforturilor celor care au lucrat si care inca lucreaza in momentul de fata in institutiile de mediu si sa analizam perspectivele si obiectivele care ne stau in fata pentru un viitor sustenabil.

Dorim sa punem bazele unui sistem de acordare de premii anuale celor mai importante personalitati care activeaza in domeniul mediului de catre cei din sfera academica si catre reprezentanti ai institutiilor europene si nationale.

Problema mediului cere un management coerent si flexibil, care prin intermediul instrumentelor variate si a comunicarii continue si transparente, va contribui la reducerea minima a agresiunii fata de mediul inconjurator.

tine de fiecare dintre noi sa salvam Planeta. stim ca ne asteapta un drum lung inainte daca vrem sa le dam sansa copiilor nostri sa admire frumusetile mediului in natura, nu doar la televizor si mai stim ca doar impreuna putem realiza acest lucru.